Aanschaf van een kitten

Tips en weetjes bij de aanschaf van een kitten.

Steeds vaker blijkt dat onze site o.a. gebruikt wordt voor het vergaren van informatie, dit vinden wij erg leuk. Daarom willen we u op deze pagina graag tips en weetjes geven over de aanschaf van een kitten.

 • Bedenk je dat je een kat koopt voor 10 a 15 jaar (of nog langer) en dat deze afhankelijk van je is en dat jij de verantwoording hebt en moet voelen voor het dier.
 • Wat voor kat wilt u? Een huis tuin en keuken kat of een raskat? Welke eigenschappen heeft en bepaalde raskat? Wat voor  vachtverzorging of andere eisen heeft  deze kat. En kunt u die bieden.
 • Hoe wint u informatie over een raskat? Ik raad u aan dit via officiële goede kanalen te doen. De rasvereniging, Fok verenigingen bijvoorbeeld shows. Vele cattery’s hebben website’s waar u informatie kunt lezen.
 • Maar hoe weet u nou toch wat een goede cattery is? Ga met een cattery in gesprek maak een afspraak om eens vrijblijvend langs te gaan of bel eens iemand op. Bij een goede cattery bent u welkom en is geen vraag te veel.
 • Als u bij een cattery komt ga dan af van uw gevoel (voelt het goed of heeft u uw bedenkingen) ondertussen kunt u kijken naar de omgeving. Is het huis schoon, hoe ruikt het er (als er een dekkater is kun je dit wellicht iets ruiken), hoe zien de katten er uit, hoe gedragen en tonen ze zich. Over het algemeen zullen katten de kat uit de boom kijken maar na een tijdje zullen ze u komen begroeten. Natuurlijk is de ene kat opdringeriger dan de andere. Zijn er al kittens in huis hoe reageren die zich en zien ze er uit? Zijn ze bang, kruipen ze weg of gaan ze na een tijdje op onderzoek uit.
 • Informeer naar de hoeveelheid nestjes en beslis zelf of dit een liefhebber is of een broodfokker. En welke gedachten er achter zit.
 • Is de fokker aangesloten bij een vereniging? Zo ja welke? Zonder vereniging heeft het kitten geen stamboom. Soms heeft een kitten een afstammingsbewijs, dit is geen stamboom! Bent u opzoek naar een raskat met papieren koop deze dan niet!
 • Waar worden de ouder dieren op getest?
 • Zijn beide ouder dieren aanwezig? Hoe tonen die zich en hoe zien ze er lichamelijk uit?
 • Wat kost een kitten? Voor de liefhebben zal dit rond € 900/1000,- zijn, voor fokdieren kan dit het dubbele zijn.
 • Als u een kitten wilt kopen dient u over het algemeen een aanbetaling te doen. Zo weet de fokker dat u daadwerkelijk geïnteresseerd bent. Het kitten zal 2 keer geënt worden, ontwormt worden en tegen vlooien worden behandeld. Sommige kittens zullen gechipt worden. Mocht u dit wensen vraag daar dan naar.
 • Mag u vrijblijvend langs komen en er nog even over na denken? Bij een goede fokker is dat geen probleem. Bedenkt u van tevoren dat als u naar kittens gaat kijken dat alle kittens schattig en lief zijn. Koop geen zielig kitten om hem te helpen.
 • Er even over nadenken over alle informatie die u gekregen heeft kan alleen maar als verstandig gezien worden.
 • Mag u zelf een kitten kiezen? Sommige fokkers kiezen voor u een kitten. Bij andere kittens heeft u een keuze. In hoeverre u keuze heeft is afhankelijk van de andere kitten kopers of als de fokker bijvoorbeeld zelf een kitten wil aanhouden of een kitten beloofd heeft voor de eigenaar van de dekkater. (bij ons heeft u zelf de keuzen afhankelijk van de hoeveelheid kittens en evt. kittenkopers en uiteraard adviseren wij u over een kitten.) Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er op een kitten een optie staat maar dat u deze wel kan kopen. Bent u geïnteresseerd in een kitten met een optie kunt u nog steeds reageren.
 • Wat verwacht een fokker van u? Dit is ook sterk afhankelijk van de fokker. Sommige hebben veel vragen en eisen sommige wat minder. Bedenkt u zich vooral dat een fokker het kitten gefokt heeft met veel tijd, aandacht en liefde. Juist daarom zullen ze ook vragen stellen aan u.
 • Als een fokker geen één vraag stelt en alleen zijn hand openhoud voor het geld moet u zich bedenken.
 • Mag het kitten wel of niet vrij rond lopen (buiten) is bijv. iets wat veel fokkers kunnen vragen. Velen zullen dit niet willen hebben i.v.m. diefstal of doodrijden van hun met liefde gefokte kitten.
 • Als u het kitten gaat ophalen met 13 weken (na de tweede enting + een aantal dagen voor de evt. ent reactie) krijgt u het stamboom (of er zijn andere afspraken over gemaakt), ent boekje, eigendom’s overschrijf bewijs en een goede fokker geeft ook wat voer zodat het kitten rustig kan wennen aan de nieuwe omgeving. Het kitten zal al zoveel indrukken te verwerken krijgen dat het jammer zou zijn als hij lichamelijk qua darmen ook moet wennen (en evt. aan de diarree gaat).
 • U dient er voor te zorgen dat u hetgeld op de dag van het ophalen van het kitten overhandigd of dat het geld op de rekening van de fokker staat. Vele cattery’s zullen een contract hebben, wat daar in staat is afhankelijk van de cattery en wat u wel of niet hebt afgesproken. Beoordeeld u zelf of u het met de inhoud eens bent en of u zich daar goed bij voelt.
 • Sommige mensen zien een contract als overdreven maar u kunt het het beste zien als een soort garantie bewijs. U geeft de garantie dat u het kitten goed verzorgt en u heeft de garantie dat het kitten in goede gezondheid verkeerd.
 • Sommige fokkers willen het kitten bij u thuis bezorgen zodat ze een beeld hebben van waar het kitten heen gaat.
 • Mag ik met het kitten later als hij/zij groot is fokken? Ook dit is sterk afhankelijk van wat u heeft afgesproken met de fokker en uw eigen ambities. Bedenk u goed wat er allemaal bij komt kijken! Heeft u wel voldoende kennis, tijd, geld e.d. Is het eenmalig (want ook dan bent u een fokker) of heeft u grotere ambities?
 • Bent u lid van een vereniging? Heeft u een catterynaam?
 • Mag ik met het kittenshowen? Dit is afhankelijk van wat je met een cattery afspreekt. Sommige hebben daar moeite mee (wij zouden denken leuk gezellig kom er bij, maar voor andere ligt dat wat ingewikkelder). Hoe gaat het showen in zijn werk? Een goede cattery zou u hierin kunnen/willen begeleiden. Bedenkt u van te voren wel wat het showen met uw kat inhoud. Het zijn hele lange dagen met de nodige voorbereidingen en diverse aanschaffen. (meer informatie kunt u lezen onder het kopje showen).
 • Waarom is een kitten zo duur? De fokker heeft de ouder dieren (of een buitendekking) ook duur gekocht, heeft deze laten testen, ontwormen, vlooien behandelingen, chippen, evt. andere dierenarts kosten, de kittens worden ook 2 keer geënt (rond de 8/9 en 12/13 weken), ontvlooit en ontwormt (afhankelijk van het merk), de stambomen dienen aangevraagd te worden, doen kennis op en showen wellicht met de katten. En dan hebben we het uiteraard nog niet over onvoorziene uitgaven gehad en de voerrekening. Dus wat is duur?

Hopelijk heeft dit stukje tekst u meer duidelijkheid gegeven over het geen waar u op moet letten bij de aanschaf van een kitten. Mocht u meer vragen hebben schroom niet om deze te stellen wij helpen u graag op weg.1

Koudhoornweg 6 – 6741 JG – Lunteren – +31(0)6 228 21 462 –info@mainecooncatteryhouseoftiger.nl